List otwarty do Marszałka Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej

Szanowny Panie Marszałku

Znajdujemy się w okresie dramatycznie pogarszających się międzypaństwowych stosunków polsko-białoruskich. Postawa odpowiedzialności i realizmu politycznego, mimo negatywnej oceny Pańskich działań ,nakazuje mi zwrócenie się do Pana Marszałka Sejmu RP w charakterze Polskiego Polityka wywodzącego się z rodziny od ponad sześciu wieków osiadłej na tej ziemi , byłego parlamentarzysty i obecnie Przewodniczącego partii politycznej FRONT o zachowanie roztropności i racjonalności ze strony Pana Marszałka w zaistniałej sytuacji na granicy polsko-białoruskiej. W celu powstrzymania i eskalacji konfliktu, w mojej ocenie zagrażającego bezpośrednią wymianą ognia na granicy polsko-białoruskiej.

W konsekwencji niezwykle prawdopodobne jest zagrożenie trwałym konfliktem granicznym, w który uwikła się nasze Państwo.

Obejmując obowiązki Marszałka Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej zadeklarował Pan realizację ich między innymi poprzez funkcję parlamentarnej polityki zagranicznej.

Stąd wnoszę propozycję podjęcia dialogu na poziomie parlamentarnym z udziałem strony białoruskiej.

Pan Marszałek dysponuje szeroką gamą form takiego dialogu, między innymi poprzez Zespół Parlamentarny, Grupę Parlamentarzystów delegowaną przez Pana Marszałka lub przedstawicieli partii politycznych, będących Parlamentarzystami.

Ze swojej strony podjąłem wstępną pracę przygotowawczą z Panem Przewodniczącym Olegiem Hajdukiewiczem, Przewodniczącym Liberalno- Demokratycznej Partii Białorusi, pełniącym jednocześnie funkcję zastępcy Izby Reprezentantów Zgromadzenia Narodowego Republiki Białorusi jako partnera zainteresowanego wzajemnym dialogiem na poziomie Parlamentarnym. E-mail: ldpb@rambler.ru

Biorąc pod uwagę ,iż parlamentarzyści i politycy białoruscy objęci są sankcjami unijnymi , strona białoruska przyjmuje rolę gospodarza, zapraszając do stolicy Republiki Białorusi -Mińska.

Wskazaną propozycję oraz treść powyższego pisma , przyjmującego formę listu otwartego kieruję do mediów i platform społecznościowych.

Jako Polski Polityk, będąc świadom swojej pozycji a co z tym wiąże się odpowiedzialności, traktuję to jako dowód w sprawie wykorzystania szansy na poziomie parlamentarnym by uniknąć ofiar, strat i katastrofy państwowej.

Decyzja o podjęciu inicjatywy pozostaje w rękach Pana Marszałka Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej. W tej sprawie jestem do dyspozycji Pana Marszałka.

W tradycji kultury politycznej Rzeczpospolitej Polskiej przyjmuje się, iż przedstawiciele najwyższych władz Państwa Polskiego mają zwyczaj , tudzież obowiązek prawny – odpowiedzi na składane pisma.

Przypominam o braku takowej odpowiedzi na pismo złożone w pańskim Biurze Parlamentarnym w Białymstoku, w dniu 12 luty 2024r.

Jasionówka, 17 czerwca 2024r.

Tel.kont. 535655529

Krzysztof Tołwiński